McDonald's
Szinte megalakulásától fogva a kritikák kereszttüzében található a világ legnagyobb és legsikeresebb gyorsétterem-lánca, a McDonald's. Legfőkéépen kínálatáért támadják, mondván: csak "műkaját" lehet kapni, egészségtelen, ráadásul keveset adnak és így az adag méretéhez képest drága a globalizáció egyik "mintavállalata".
A legnagyobb kritikát egy 2004-es amerikai film, a Super Size Me gyakorolta a McDonald's-ra. A főhős, egyben rendező vállalta, hogy egy hónapon át csak ennek az étteremnek a kínálatát eszi. Harminc nap után jelentős, több tíz kiló súlytöbblettel rendelkezett a férfi. Azt a konklúziót vonta ebből le, hogy az amerikai emberek legfőképpen azért túlsúlyosak, mert állandóan csak gyorsétteremben étkeznek. (Persze voltak egyéb indokok is, pl. testnevelésórák csökkenő száma.)
Nos, ez a film a remek marketing által számos országba eljutott, ahol nézők milliói nézhették meg, és utálhatták meg még jobban a McDonald's-t. Az persze már kevésbé látott napvilágot, hogy nemrégiben egy hölgy egy ugyanilyen harminc napos időtartamra "McDonald's diétának" vetette alá magát, és őnála viszont jelentős súlycsökkenés történt. Hogy lehet ez? A válasz a választásban rejlik. Ugyanis lehet napi háromszor Big Mac-et enni nagy adag sült krumplival és kólával, de lehet pirítóst reggelizni, majd a a főétkezésekre a saláták közül választani, mert ezek is fellelhetők a kínálatban. Egyáltalán nincsenek elrejtve, sőt, a McDonald's próbálja kihangsúlyozni az ilyen típusú kínálatát is.
Miből áll egy átlagos hamburger? A zsemlén és a húspogácsa egészségességén még csak-csak lehet vitatkozni, de nem hinném, hogy az uborka, a hagyma, a paradicsom, a sajt vagy a saláta egészségtelen volna. Ha pedig a vevő a salátakínálatból választ, akkor valóban állítható, hogy egyáltalán nem fog meghízni egy adag elfogyasztásától. Desszertet nem muszáj enni, és nem kötelező a cukros, édes, szénsavas üdítőket fogyasztani, narancslé és ásványvíz is szerepel az árlistán.
A végére hagytam azt, amivel a McDonald's igenis büszkén védekezhetne: a legtisztább és a "legsterilebb" az éttermek közül. Az ÁNTSZ számos ellenőrzése során mindig itt találja a legkevesebb szabálytalanságot, míg a hagyományos éttermek átlagosan lényegesen kedvezőtlenebb minősítést kapnak. (Lejárt szavatosságú alapanyagoktól kezdve a nem megfelelően elmosogatott tányérokig minden akad.) Persze nyilván számos olyan hely akad, ahol a helyzet jobb, mint a McDonald's-ban, de összességében rosszabb a kép. Nem is beszélve a szelektív hulladékgyűjtésről, az adakozási és gyermeksegítési akciókról (Ronald McDonald ház), amelyekkel az étterem már számos rászoruló gyermeknek nyújtott segítséget.
Véleményem szerint összességében nem drágább a McDonald's-ban enni, mint egy más, átlagos árfekvésű étteremben. Persze, nem olcsó, a magyar átlagfizetésű ember nem engedhetné meg magának, hogy minden nap ott étkezzen, de ez az állítás igaz az éttermekre is. Viszont még valami biztos: bárhol is látja meg az ember az "m" betűt, tudja, hogy mi az amit kínálnak, mit fog kapni a pénzéért. Ez főleg külföldön nagy előnyt jelenthet.
A McDonald's olyan elterjedt, hogy már a közgazdaságtanban is szerepet kapott, hisz egy ún. Big-Mac indexszel mérik a fizetések valódi értékét. (Hány órát kell dolgozni egy Big-Mac-ért?) A McDonald's-ot lehet szeretni, és lehet nem szeretni, ez minden ember szíve joga. De látni kell azt is, amit a cég megpróbál tenni annak érdekében, hogy a hibáit kijavítsa, és észre kell venni azokat a pozitív fejlesztéseket is, amik már megvalósultak. Mert ezek nélkül a kép nem objektív.
|